Hideg, meleg?-mi 2019 színe és kinek lesz ez jó?

Home / Blog / Hideg, meleg?-mi 2019 színe és kinek lesz ez jó?

Aki még nem hallott volna róla, a Pantone egy, az ötvenes években alakult, kereskedelmi nyomtató cég(nek indult). Idővel alkalmaztak egy lelkes kémikust, aki az általa kitalált rendszer szerint besorolta és ezáltal könnyebben leltározhatóvá és szabványozottá tette a kikevert színeket. A Pantone Színegyeztető Rendszer egy nagyon jól szabványozott színreprodukciós rendszer.  Más-más előállítók, különböző helyeken a kiadott szabványra hivatkozva tudják használni a Pantone rendszert anélkül, hogy egymással egyeztetnének.  A Pantone minden évben kiadja az év színeit. Az Európában szervezett titkos találkák keretein belül, eltérő nemzetek csoportjai vitatják meg a színszabványokat. S hogy mi is ennek a célja?

A Pantone szerint a színek remekül prezentálják, ahogy az emberi kultúra, kifejezi adott korok érzéseit, szellemiségét, legyen ez felemelkedés, forradalmi szemlélet, stb. 

Természetesen megvan a 2019-es év színe is, ami nem más, mint a “Living Coral- Pantone 16-1546”. Magyarra lefordítva nagyjából a korallpirosról van szó. A 2018-as Ultraviolet vibráló lilája után, ismét egy élénk színnel találkozhatunk, bár lényegesen kevésbé harsány, mint elődje. A szakemberek szerint a felgyorsult életünkben, társadalmunkban mindenképp szükség van meghittségre és melegségre, s ez a szín pont ezt hivatott szimbolizálni. Részemről jobban kedvelem a mélyebb és teltebb színvilágot, de kétség nem fér hozzá, hogy ha ránézünk erre a színre a nyár melegsége és könnyedsége jut az eszünkbe.

Természetesen viselhetjük is ezt a színt, ezzel megjelenésünkbe melegséget és trendiséget is csempészhetünk. Azonban itt megjegyezném, hogy kinek áll jól ez a szín és lehetőség szerint, ki ne viselje.

A tavalyi Ultraviola egy hideg szín, (s nem azért, mert lila). A mostani korall meg egy meleg szín. 

Mit is jelent ez? Képzeljük el, amikor iskolában adott színeket kevertünk ki temperából, két vagy három másik “alapszínből”. Minden, amiben a kékes altónus domináns, az hideg és minden, amiben a sárgás altónus a jellemző: meleg. Ezt a metodikát alkalmazzuk a megfelelő színű ruhák, alapozók és rúzsok kiválasztásakor is. Bőrünk és hajunk (amennyiben nem festett) is rendelkezik ilyen tulajdonságokkal. S ha valaki hideg domináns színei ellenére meleg színeket alkalmaz magán foltossá válhat és besárgulhat, s ugyanez igaz a fordítottjára is, ha egy meleg tónusokkal rendelkező személy hideg színeket visel, szürkének és betegesnek láthatjuk. Köztes típusoknál van lehetőség a hideg-meleg altónusok közötti átfedéssel történő játékra. S most szándékosan nem is megyek bele a színek telítettségébe és árnyalatába, azaz hogy mennyire lágy vagy telt és mennyire sötét és világos adott szín (ez majd egy másik bejegyzés témája lesz).  Tehát, egyik kedvenc színemet, a PIROSAT felhozva példaként a hideg-meleg szín bemutatására vizsgáljunk meg két piros színt.

  • Egyik legyen a paprika-, (a”magyar paprika-piros”) vagy a pipacspiros. Mindkettőben fellelhető egy picit sárgásabb, narancsosabb tónus, tehát egyértelmű, hogy meleg szín.
  • Másik színünk például a cseresznye vagy meggypiros, bár utóbbi már inkább bordó, de ha megnézzük, a temperás hasonlattal élve, ebbe bizony kék is került a piros mellé, azaz egy hideg színről beszélünk. 

Ezt a játékot szinte kivétel nélkül minden színnél megfigyelhetjük, még a fehérnél, kéknél, zöldnél és a barnánál is!

A Living Coral egy rózsaszínes-narancssárgás, kissé pasztellbe hajló szín, ami leginkább az üde és hasonló altónusú tavasz típusnak állhat mesésen. Egy kontrasztosabb, hidegebb téltípusról (jeges kékek, hideg pirosak, mélybarnák, feketék, fehérek) lemászik ez az árnyalat. A lágyabb, de szintén hideg nyár típuson disszonáns hangulatot kelthet, a meleg, de mélyebb, domináns őszön elveszik ez a szín.

A tavasz típus barackos, ám élénk árnyalataival tökéletesen harmonizál. Ami rossz hír, hogy kishazánk lakosságának nagy része nem ebbe a típusba tartozik, de bizony vannak üdítő kivételek. 🙂 

Tehát, ha éppen a napsütést és tengert idéző korallszínre vágysz, de nem a te árnyalatod, inkább emeld be lakásod és tárgyaid színei közé és meleg hangulat rögtön garantált.

És még egy tipp, rúzsként kizárólag olyan hölgyek (és urak) figyelmébe ajánlom, akik a megfelelő színtípus mellett makulátlanul fehér fogsorral rendelkeznek, ugyanis a sárgás-korallos rúzsok tulajdonsága, hogy sárgábbnak mutatják a fogakat.

 

Képforrás: www.pinterest.com

 

 

 

 

 

Szilagyi Dorottya on EmailSzilagyi Dorottya on FacebookSzilagyi Dorottya on InstagramSzilagyi Dorottya on Pinterest
Szilagyi Dorottya
A smink számomra nem pusztán egy foglalkozás. Sokkal inkább egy eszköz a kifejezéshez. A smink egy életérzés, melynek segítségével játékra hívhatjuk kreativitásunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .